DAMN NATURAL - New Age Indians
 

A Damn Natural úgy istenigazából 2004. októbere óta muzsikál, azóta csináltak három hosszú demót (Winter Collection - HW 182, Circle Of Sound - HW 192, Damaged Delayed Lost - HW 197), és akár ezt az új anyagot is nevezhetnénk annak, mert ezt a 20 számos, 80 perces korongot sem rendes kiadó jelenteti meg. De tök mindegy.
A csapat lelke Dudás Tamás gitáros-énekes, aki a Screen nevű kultikus rock bandában is ilyen posztot foglal el. És itt is jóbarátaival zenél, csak épp ahogy a névből sejthető, totál akusztikusban tolják. Dudásra bevallottan hatással volt a Beatles, meg a Guns N' Roses Lies c. unplugged anyaga.
A dalok közt most is találni melankólikusat, depiset, de jellemzően inkább derűs nóták ezek, olyasmik, amiket egy hosszú autóúton vagy épp tábortűz mellett a legjobb hallgatni. Egytől-egyig feelinges, szerethető, együttdúdolható dalok, amik nem váltják meg a világot, nem írnak semmi újat a zene nagykönyvébe, viszont amilyenekből manapság nincs olyan fene sok (bár Eddie Vedder épp hasonló jellegű filmzenés szólóalbumáért kapott Golden Globe díjat).
Az akusztikus gitárok mellett női ének, némi visszafogott basszus, dob és perka, harmónika, ilyesmik színesítik a muzsikát. Hol Sztaroszta Adamo ügyes szólója, hol Orsi meg Judith vokálja, hol Sali bolondos szájharmónikája az, ami fűszerez. Szóval a többiek is sokat tesznek a Damn Natural-be, de tény, hgy Dudás stílusa elég erős. Aki ismeri és szereti az ő zenéit (no meg szövegeit!), itt is megmondja 3 hangból, hogy Tom muzsikál.
Hadd idézzem az ő szavait az anyag kapcsán: ?Azért lett Újkori indiánok a címe, mert szerintem sok olyan ember van, aki nem illik bele a mai világba, csakúgy mint régen az indiánok, és a Damn zenekar pont ilyen emberekből áll."
Nem szól megveszekedett jól a CD, hiszen nagyjából otthoni körülmények között vették fel. Csakhogy olyan ez a zene, mint a jófajta házipálinka, vagy házi málnalekvár, vagy akár házi kolbász. Ilyet a boltban nem kapsz. Lehet, hogy nem steril körülmények között gyártják hi-tech gépek és szakemberek, viszont szív-lélek meg szeretet van benne. Szóval, lehet, hogy a pontszámom szubjektív, de ez nem az a zene, amit objektív megközelítéssel érdemes hallgatni. Vagy képes vagy engedni, hogy szóljon és vigyen, vagy nem neked szól.
E-mail: info@damnnatural.hu. Honlap: www.damnnatural.hu
U.N. 9